10 найбільш пікантних фактів про нижню білизну

7 декабря 2015

Навряд чи вам сподобається, якщо хто-небудь почне в буквальному сенсі копається в вашому нижній білизні, адже це одна з найбільш інтимних речей гардеробу і допускаються до нього тільки обрані. Однак, відносини людства з нижнім не настільки однозначні і цнотливі, як це може здатися на перший погляд. Люди винаходять різні види білизни, часом досить несподівані, використовують своє і чуже білизна для отримання прибутку і навіть вбивають один одного за допомогою нижньої білизни. Пропонуємо вам з головою зануритися в світ одягу, яка є прямим нащадком біблійного фігового листка.


1. Труси з захистом від знущань

У фільмах і мультсеріалах про американських школярів часто зустрічаються сцени, в яких найсильніший хлопець в класі знущається над «ботаніком», натягуючи його труси так, щоб вони врізалися між сідниць - в англійській мові це відчуття називають «wedgie». Звичайно, це досить нешкідлива дитяча жарт, проте бували випадки, коли wedgie ставало причиною серйозних травм і навіть смерті. Наприклад, 21-грудня 2013-го 58-річний житель штату Оклахома Денвер Сент-Клер загинув в ході п'яної розборки зі свої прийомним сином. Коли у молодої людини закінчилися аргументи, він вирішив покарати вітчима wedgie і натягнув йому труси буквально по самі вуха, в результаті чого чоловік задихнувся.

Винахід Джареда і Джастіна Серовіч

Якби Сент - Клер знав про винахід 8 - річних близнюків зі штату Огайо , можливо , сварка з пасинком не закінчилася б настільки трагічно . У 2007-му році Джаред і Джастін Серовіч вдома грали один з одним , в тому числі - роблячи один одному wedgie . Хтось із присутніх дорослих жартома сказав , що непогано б придумати труси з захистом від подібних знущань . Сказано зроблено. Хлопчики запатентували модель нижньої білизни « Rip Away 1000» з липучками , які при натягуванні трусів розстібати , не даючи їм врізатися в шкіру . Після презентації свого винаходу близнюки прокинулися популярними - їх стали запрошувати на різні телешоу, а придумані ними труси навіть «засвітилися» в мультфільмі « Хмарно, можливі опади: Помста ГМО ».

2. Білизна для ласунів

Девід Сандерсон (в центрі)

У 1975-му році Лі Бреді і Девід Сандерсон, підприємці з Чикаго, вирішили випустити продукт, який би буквально підірвав ринок і їм це вдалося - через деякий час на прилавках чиказьких магазинів з'явилися «Солодкі труси» (англ. «Candy Pants») - перше в світі їстівне нижню білизну. Правда, партнерам довелося добряче попотіти, щоб зареєструвати патент на свій винахід, однак в остаточному підсумку він був отриманий. У самий розпал ажіотажу навколо «Candy Pants» вони приносили своїм творцям близько $ 150 тис, проте з часом галас поулеглісь - мабуть, американці в буквальному сенсі наїлися солодкими трусами.

Бреді і Сандерсон стверджують , що популярність їх трусів пояснюється не тільки оригінальним матеріалом, але і смаковими якостями. За словами одного з котрі пробували солодкі труси, на смак вони нагадують освіжаючу дихання жуйку, яка в роті поступово перетворюється на в'язку противну кашу.

3. Храмове білизна мормонів

© www.underwearexpert.com

Мормоны — одно из самых скандальных религиозных движений в христианстве, хотя бы потому, что они разрешают своим последователям иметь несколько жён, при этом в остальном их убеждения, касающиеся интимной жизни, довольно целомудренны. Например, мормоны категорически против того, чтобы человек вступал в сексуальные отношения с возлюбленной до свадьбы, кроме того, в их среде действует строгий запрет на мастурбацию. В стремлении обезопасить членов религиозного движения от греховного сладострастия эти блюстители нравственности дошли до того, что прихожане мормонской церкви обязаны носить нижнее бельё строго определённого образца.

Мормонское нижнее бельё представляет собой белую футболку и белые семейные трусы. На каждом предмете белья присутствует религиозный символ и купить его можно только в специализированных магазинах, или на интернет-сайтах мормонов.

Мітт Ромні і Барак Обама

Храмове білизна була приводом для численних жартів над мормоном Міттом Ромні - суперником Барака Обами на президентських виборах 2012 - го року в США. Можливо, незліченні карикатури, що зображують Ромні в традиційному мормонському нижній білизні, стали однією з причин його поразки в президентських перегонах .

4. Дитячі стринги

Компанія « Abercrombie & Fitch », що випускає модний одяг, не раз опинялася в центрі скандалу - наприклад, в 2002-му році громадськість обурили футболки з карикатурами на азіатів і написами на кшталт «Прачечна братів Вонг: Двоє Вонг зроблять білизна білим». Ще великий галас піднялася після виходу на ринок підліткових стрінгів з неоднозначними написами « Eye candy » (можна перекласти як «Радує око») і « Wink Wink » (в англійській мові так позначають підморгування).

Шоковані американці завалили компанію скаргами, вимагаючи припинити випуск стрінгів, проте « Abercrombie & Fitch » не пішла на поводу у суспільства, пояснивши, що «нижня білизна для дівчаток створено для того , щоб вони виглядали милими і безтурботними, а будь-які спотворення цього призначення залишаються на совісті споживачів». Стрінги користувалися шаленою популярністю у дівчат - тінейджерів, проте багато батьків були зовсім не в захваті від сміливих експериментів компанії і оголосили бойкот її продукції.

5. Чоловічі труси, як інструмент біржових аналітиків

Алан Грінспен / © Stephen Jaffe

Економічні кризи, як правило, змушують споживачів «затягнути паски»: уникати дорогих покупок, особливо предметів розкоші і товарів, що не входять в число предметів першої необхідності. У той час як продажі автомобілів «Ferrari» і наворочених кава-машин падають, попит на деякі інші товари залишається досить стійким - в їх число входять, наприклад, чоловічі труси. За словами економіста Алана Грінспена, колишнього голови Ради керуючих Федеральної резервної системи США, якщо «обвалюється» ринок чоловічої нижньої білизни, це свідчить, що відбувається не просто криза, а справжня економічна катастрофа.

Останній глобальний економічний колапс стався в 2008-му році і світова Економіка досі не оговталася від його наслідків . Експерти відзначають , що на початку кризи продажу чоловічої нижньої білизни вперше за багато років впали відразу на 2,3 % . Відновлення економіки також відбилося на ринку « сімейки » і плавок - в 2011-му році світові продажі чоловічої нижньої білизни зросли на 6,4 %, з $ 3,08 млрд до $ 3,28.

6. Тюремний гламур

Як відомо, в тюрмах ув'язненим надається можливість оволодіти деякими професійними навичками - перебуваючи за гратами, засуджені можуть вивчити, скажімо, у столярному ділі, стати кухарем, електромонтажником, каменярем або майстром з пошиву одягу. Не думайте, що арештантам довіряють шити тільки грубі рукавиці - так, в 1990-х роках ув'язненим однієї з американських в'язниць дістався замовлення на виготовлення партії жіночої нижньої білизни для компанії «Victoria's Secret». Варто зазначити, що замовлення було виконано якісно і в строк - ймовірно, чимало американських модниць красувалися в пошитому татуйованими руками білизна, не підозрюючи, ким вона виготовлена.

Примітно, що ситуація з нижньою білизною в самих американських пенітенціарних установах була і залишається не настільки гламурної, як продукція « Victoria's Secret » - так, державна інспекція, яка відвідала в 2011-му році в'язницю міста Тейлорвілль (штат Іллінойс), виявила , що співробітники видають ув'язненим брудну білизну. Англійські в'язниці в цьому відношенні дещо краще - наприклад, коли знаменита лондонська тюрма «Брікстон» була переповнена, ув'язненим видавали дві пари чистого нижньої білизни в тиждень

7. Білизна для тих, хто псує повітря

Метеоризм , тобто неконтрольоване виділення газів , що скупчуються в кишечнику - не найприємніше фізіологічне явище , однак існує ефективний спосіб запобігти ненавмисно « порчу повітря » - досить надягти спеціальну нижню білизну.

Британська компанія « Shreddies » виробляє чоловіче і жіноче білизна , яке маскує неприємний запах кишкових газів - ефект досягається за рахунок застосування спеціального матеріалу під назвою « Zorflex » . Спочатку білизна була призначена для осіб , які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту , проте завдяки своїм диво - властивостями , товар швидко завоював популярність серед звичайних споживачів .

«Zorflex» використовується не тільки у виробництві білизни, але і наприклад, для виготовлення перев'язувального матеріалу і іншого медичного приладдя. Незвичайною тканини знайшли застосування і в збройних силах - Великобританія постачає своїх військовослужбовців спеціальним білизною, в якому також застосовується «Zorflex». Такі труси можна носити цілими місяцями, не побоюючись роздратування шкіри і розвитку інфекційних захворювань. До речі, саме завдяки британській армії компанія «Shreddies» отримала свою назву - фізичної та стройової підготовки солдатів там приділяють так багато часу, що їх звичайне бавовняну білизну швидко стирається в клапті (англ. «Shred» - «клапоть», «ганчірка»).

8. Червоні панчохи - двигун науки

Не секрет, що дальтонізм - досить поширене порушення зору, однак фактично, його існування було відкрито англійським хіміком Джоном Дальтоном тільки в 1790- му році. Як ви, мабуть, здогадалися, саме на честь нього феномен отримав таку назву.

Джон Дальтон / © Wikimedia

Історія відкриття дальтонізму досить пікантна. Джон Дальтон народився в сім'ї квакерів - прихильників релігійного руху, який зародився у Великобританії в середині XVII-го століття. Квакери дотримувалися консервативного стилю в одязі, їх гардероб складався тільки з строгих темних речей, без всяких візерунків і прикрас. Можете уявити собі реакцію манірних батьків Дальтона, коли син підніс матері на день народження пару яскраво-червоних панчіх: сказати, що це був скандал - значить нічого не сказати. Джону довелося довго запевняти мати, що він купив панчохи тільки тому, що вони здаються йому темно-синіми, при цьому його брат стверджував, що теж бачить сині панчохи.

Цей випадок наштовхнув Дальтона на думку, що деякі люди сприймають кольори не так, як більшість оточуючих, правда він пояснював явищем тим , що його очі заповнені рідиною синього відтінку. Хімік навіть попросив своїх колег після його смерті зробити «вичавлювання» з його очних яблук, щоб перевірити це припущення

9. Про шкоду синтетичного нижньої білизни

На початку 1990-х років група фахівців Каїрського університету займалася вивченням впливу матеріалу нижньої білизни на вироблення сперми. У якості піддослідних використовували три групи псів : учасники першої , контрольної групи хизувалися без трусів, собакам другий дослідники наділи бавовняну білизну, а учасникам третьої дісталася « синтетика ». Вчені спеціально підібрали розміри білизни так, щоб собакам було зручно і при цьому повітря могло вільно циркулювати - адже синтетична тканина, як відомо, практично не «дихає»

Експеримент тривав три роки і весь цей час дослідники ретельно відстежували зміни якості і кількості сперми і загальний стан піддослідних. Після перших 24 місяців виявилося, що у псів контрольної і «бавовняної» групи немає ніяких проблем зі здоров'ям, зате у собак, одягнених в «синтетику», фахівці помітили зниження виробництва сперматозоїдів, деякі патології з спермоутворення, і погіршення загального стану здоров'я. Після цього вчені «роздягли» собак другої і третьої груп, і продовжували спостерігати за ними протягом року. У більшості учасників третьої групи спермоутворення нормалізувався, хоча у двох псів залишилися незначні порушення.

Фахівці так і не змогли з'ясувати напевно, в чому причина негативного впливу синтетичної тканини на виробництво сперми. Одна з теорій свідчить, що виною всьому - заряди статичної електрики, що виникають при терті «синтетики» про шерсть або поверхню шкіри.

10. Секонд - хенд для збоченців

Будь-якій нормальній людині ідея надіти чуже нижню білизну здасться огидною, однак жителям деяких бідних країн, які зараз прийнято називати «розвиваються», не до огиди - наприклад, в Зімбабве роками ввозили старе нижню білизну, яке користувалося досить високою популярністю. Бізнес досяг такого розмаху, що в грудні 2011-го року влада країни була змушена його заборонити торгівлю негігієнічним секонд - хендом.

Уживаним нижньою білизною торгують і в більш розвинених країнах, проте там воно користується популярністю зовсім не через дефіцит нового товару. Так, в Японії на початку 1990-х років були надзвичайно поширені автомати з продажу вживаних трусиків, які, якщо вірити рекламі, належали школяркам. Уряд зміг приборкати жадібних ділків і автомати прибрали - головним чином, завдяки тому, що продаж білизни потрапляє під дію закону про торгівлю антикваріатом: згідно з ним, для реалізації старих речей потрібен спеціальний дозвіл, якого у підприємців, звичайно, не було. Проте, японці кажуть, що такі автомати можна зустріти і зараз, правда коштують вони не в самих людних місцях.

Скандали з продажем використаної білизни траплялися і в Сполучених Штатах - наприклад, мешканка Південної Кароліни Крістін Веттер , була заарештована за розсилку свого білизни, а також використаних тампонів і презервативів - незвичайну послугу жінка пропонувала відвідувачам свого сайту «для дорослих».